Tips voor een ontspannen Sinterklaastijd.

Lonneke Sanders • nov. 11, 2020

Kan dat? De november- en decembermaand ontspannen beleven? De tijd tussen de herfstvakantie en kerstvakantie is vaak voor de kinderen erg lang, zeker met al die feestdagen die naast de gezelligheid en veel plezier ook voor een hoop onrust zorgen. In deze blog geef ik je een aantal tips hoe je deze periode zou kunnen invullen om de rust in huis te bewaren. Ik hoop dat het jullie zal helpen lekker te genieten van vooral veel quality time, want draait het daar eigenlijk niet allemaal om?

Elk kind is anders…

Het verschilt enorm per kind hoe ze omgaan met de sinterklaasspanningen. Sommige kinderen fietsen met gemak door deze periode heen, maar veel kinderen ondervinden wel spanning. En of dit nou “leuke” spanning is of “enge” spanning, het kan een hoop onrust opleveren.

Kijk dus goed naar je kind en wat de sinterklaasperiode met hem of haar doet. Wees niet bang om dingen anders aan te pakken dan de norm is of de standaard. Het gevoel van veiligheid is belangrijker voor je kind dan de traditie. Tradities kunnen thuis een eigen vorm krijgen, geen enkel gezin viert sinterklaas exact op dezelfde manier. En blijf overleggen met je kind, want kinderen zitten zelf vol goede ideeën en oplossingen!

Als jouw kind onrust ervaart, of dit nou door een leuk-spannend gevoel of een eng-spannend gevoel komt, lees dan even verder voor wat tips and tricks.


Rust, ritme, regelmaat

Je wilt dat thuis een warme en veilige plek is waar iedereen zijn schouders kan laten zakken. Dat bereik je door in deze tijd een rustige structuur en ritme aan te houden. Kijk of je bezoekjes en uitjes kan beperken, hou de weekenden zo rustig mogelijk en hou een voorspelbaar dagritme en weekritme aan.

Denk ook na over bijvoorbeeld wel/niet het sinterklaasjournaal kijken en het moment waarop. Het Sinterklaasjournaal vinden veel kinderen fantastisch, maar het tijdstip zo voor het slapengaan is niet altijd bevorderlijk voor het rustig afschakelen voor de nacht. Het kan dus voor jullie een fijnere keuze zijn om in de ochtend, als ze verder helemaal klaar zijn, het journaal te kijken voordat school begint. Hier kijkt Pepijn het 's ochtends als ie geen school heeft of op school. Zo mist hij niets, maar het scheelt wel onrust in de avond.

Het is fijn als het onderwerp “Sinterklaas” altijd de ruimte krijgt om over te hebben, maar niet constant onderwerp van gesprek hoeft te zijn. Is je kind even lekker met andere dingen bezig, dan begin je er zelf niet over. Is je kind er veel mee bezig? Dan helpt het om er bijvoorbeeld leuke boekjes over te lezen of om situaties rondom sinterklaas in spel uit te spelen. Dit helpt om alles te ordenen in die kleine hoofdjes.

Bij rust hoort natuurlijk ook slaap. Op tijd naar bed en niet te veel afwijken van het dag-nacht ritme kan al een belangrijke sleutel zijn tot een relaxte sinterklaastijd.


Voorspelbaarheid

Dit is echt je beste vriend in deze periode: voorspelbaarheid. Niet weten waar je aan toe bent en niet bevatten hoe alles in elkaar zit, dat zorgt voor onrust en spanning. Zorg dus dat je dingen heel goed met je kind voor bespreekt. Zorg dat je op de hoogte bent van wat er op school of andere plekken gaat gebeuren en bereid je kind daar op voor. Als je merkt dat jouw kind nog extra behoefte heeft aan voorspelbaarheid op school, bespreek dit dan met de leerkracht zodat je samen een plan maakt om deze periode zo ontspannen mogelijk te maken voor je kind.

Thuis kun je ervoor zorgen dat al het Sinterklaas gebeuren heel duidelijk en voorspelbaar is. Bedenk je bijvoorbeeld van te voren hoe vaak en wanneer de schoen gezet mag worden. Zorg vervolgens dat de data voor schoen zetten vast staan, bijvoorbeeld in het weekend: zodat als er daardoor minder goed geslapen is er overdag nog een rustmoment kan worden gepakt. En er is dan meteen ruimte om eventueel aan de slag te gaan met nieuwe aanwinsten!

Je kunt dagritmekaarten of een simpel overzichtelijk weekrooster gebruiken waarop kinderen in één oogopslag kunnen zien wat er gaat gebeuren en wat er van hen verwacht wordt. Dat geeft iedereen rust, want elke keer als je die vraag weer krijgt ("mag ik vanavond mijn schoen zetten?") kun je ze doorverwijzen naar het schema. Maak bijvoorbeeld voor de hele sinterklaasperiode een overzicht qua weken. Baken de tijd ook af, praat over de "sinterklaastijd" en benoem (en maak visueel in een overzicht) dat deze begint bij bijvoorbeeld de start van het Sinterklaas Journaal en eindigt met de pakjesdag. Daarna zwaaien we Sinterklaas uit en ruimen we alle Sinterklaas spulletjes en versiersels samen op om afscheid te nemen van die magische tijd. Dit afronden helpt voor kinderen om alles af te bakenen en weer los te laten. Geef dat ook even wat tijd voordat je de Kerst spullen van zolder haalt, kinderen hebben ruimte nodig om af te schakelen van het één voordat het volgende thema start. Het gaat jullie rust opleveren door daar rekening mee te houden.


“Komt Sinterklaas echt hier binnen, papa?”

Sommige kinderen vinden die gedachte maar niks. En wie kan ze dat kwalijk nemen? Als ik me bedenk dat ’s nachts als ik slaap er iemand mijn huis binnenkomt, iemand die ik nauwelijks of eigenlijk helemaal niet ken, dan doe ik ook geen oog dicht. Het ene kind vindt het prima en kan het op een magische manier beleven, maar bij andere kinderen levert dit angst op. Bedenk hier samen een oplossing voor. Zet de schoen bijvoorbeeld in het tuinhuisje of in de garage. Levert dit nog steeds spanning op, zet de schoen dan helemaal niet thuis. 


Uitlaatklep

Als er dan toch, logischerwijs, spanning is opgebouwd die een weg zoekt naar buiten: begeleid dan samen die spanning op een fijne manier. Ga naar het bos om even lekker te rauzen en bijvoorbeeld heel hard de spanning eruit te gillen. Binnenshuis zijn er ook genoeg manieren: pak bijvoorbeeld waskrijt erbij en laat je kind al zijn spanning op papier krassen. Of ga lekker dansen op muziek.


Helpen ontspannen

Naast een uitlaatklep is het soms fijn om rustmomenten te pakken. Momenten om te ontspannen. Je kent je kind het best om te weten op welk moment deze het meest nodig zijn. Lees samen of alleen een fijn boek, zet rustige muziekjes op, of steek bijvoorbeeld wat kaarsjes aan en spreek af dat het even een stilte momentje is voor jezelf. Even geen geklets, maar even rust maken samen. Ook zijn kindermeditaties of visualisaties heel fijn om het lijf te laten ontspannen.


Less is more

Hoe gróter je de cadeaus maakt en hoe méér je geeft, hoe groter de verwachtingen zijn en hoe groter de spanning kan worden. Bedenk je wat je belangrijk vindt hierin en weet dat kinderen geen grootse of veel cadeaus nodig hebben om een geweldige sinterklaasbeleving te hebben.  Een schoencadeautje bijvoorbeeld, is precies dat: een kleinigheidje. Er hoeft ook niet altijd speelgoed in te zitten, een paar toffe sokken met hun superheld of alleen wat lekkers zijn ook prima schoencadeaus. Ook de inhoud van de zak hoeft niet overdadig te zijn. Als je bijvoorbeeld 2 toffe speelgoedcadeaus per kind er in stopt dan zul je zien dat er meer rust en aandacht is voor die met zorg uitgezochte cadeaus. Kinderen raken dan ook minder overwhelmed. Want als je heel veel speelgoed krijgt: waar moet je dan beginnen? Daarnaast vul je wat cadeautjes aan met dingen die nuttig zijn: een nieuwe pyjama of een nieuwe rugzak als de oude kapot is bijvoorbeeld. Een leesboek is ook altijd een mooie invulling natuurlijk, ken je Welpje al? ;) Vind je een richtlijn fijn qua aantal cadeautjes? Hou het dan op 4 á 5 cadeautjes per kind. Hierdoor is er veel meer tijd over om samen te genieten van het samenzijn, het bekijken van de cadeautjes en er meteen mee te kunnen spelen.


Wie zoet is…

Als Sint en Piet oordelen over lieve en stoute kinderen kan dat veel spanning en angst oproepen. Soms kunnen kinderen al met een hele kleine opmerking aan de haal gaan en er een hele andere betekenis aangeven. Piet die alles kan horen, geen cadeautjes krijgen als je stout bent, deze dingen kunnen een onveilig gevoel opleveren. Dit hele aspect aan Sinterklaas is helemaal niet nodig, beetje gek toch dat die mensen alles horen! What about een beetje privacy? Laten we Sint en Piet geen oordelende functie geven, maar het oprecht kindervrienden laten: bij wie je ook helemaal jezelf mag en kan zijn. 


Welk verhaal vertel ik mijn kind?

Steeds meer hoor ik ook dat ouders het gevoel van liegen tegen hun kinderen niet fijn vinden. Volg hierin je eigen gevoel en je kind. Elk kind zal anders met de ontdekking van de waarheid omgaan. Puur gekeken naar de gevoelswereld van kinderen maakt het voor de magie helemaal niet uit als ze vanaf het begin weten dat we met zijn allen een toneelstukje opvoeren om het verhaal van Sinterklaas te vertellen. Hun magische denken zal zorgen dat ze er net zoveel plezier aan beleven, en sommige kinderen misschien nog wel meer. Omdat ze, door het "weten", minder spanning en angsten zullen voelen. Wat je sowieso kunt doen is, als kinderen vragen stellen over Sinterklaas, een open vraag terug stellen: “wat denk jij?”. Je hoeft als ouder niet de alleswetende figuur te zijn. Kunnen jullie hierover filosoferen? En puur fantaseren samen over wat de antwoorden op de vragen zullen zijn? Ik ben nu al benieuwd wat dat voor mooie gesprekken op zal leveren. Wil je meer lezen over mijn eigen overdenkingen over dit onderwerp? Lees dan ook mijn blog op House of Dreamers.


Ik hoop enorm dat deze tips zullen bijdragen aan een relaxte sinterklaastijd waarin vooral het genieten met elkaar centraal staat. Wat haal jij aan inzicht uit deze blog? Waar ga je mee aan de slag? Ik hoor het graag! Laat dan even een reactie achter of stuur me een berichtje.


Lieve groet,

Lonneke

Share by: